Uzmi račun i pobedi 2018

Read More

Održan sastanak Koordinacionog tela projekta “Da svaki Rom ima dom”

31.08.2017 1

U toku protekle nedelje održan je sastanak Koordinacionog tela projekta “Da svaki Rom ima dom”. Koordinaciono telo se sastalo u širem sastavu - pored predstavnika opštine Odžaci i Hausing Centra, sastanku su prisustvovali i sekretari mesnih zajednica Bački Brestovac, Bački Gračac, Bogojevo, Deronje, Karavukovo i Lalić, kao i predstavici romske nevladine organizacije “Romsko srce” iz Ratkova.

Cilj sastanka bio je da se predstavnici mesnih zajednica u kojima će se realizovati izgradnja objekata i infrastrukture i predstavnici NVO upoznaju sa detaljima projekta i obimom planiranih intervencija u naseljima.
Za potrebe sastanka Hausing Centar je izradio 3D modele planiranih stambenih objekata. Za svaku parcelu je pripremljen prikaz budućih objekata iz koga se može videti i njihov uticaj na kvalitet okruženja. Iako su predstavnici mesnih zajednica kroz medijske priloge koje je opština nedavno inicirala već bili obavešteni o projektu, ovaj sastanak omogućio je otvaranje razgovora o detaljima – ciljnoj grupi korisnika, vrsti objekata koji će biti izgrađeni, kriterijumima odabira korisnika, ostalim planiranim merama podrške korisnicima, itd. Hausing Centar je upoznao prisutne sa planiranom dinamikom realizacije projekta i trenutnim aktivnostima.

Predstavnici mesnih zajednica su pozdravili napore opštine Odžaci da konačno razreši situaciju neadkvatnog stanovanja romske populacije u podstandardnom Novom naselju u Bogojevu koje postoji od 1965 godine. Poznati su im uslovi stanovanja u tom naselju i da je struja dovedena tek 1981. godine. Bili su zainteresovani da saznaju više detalja o konkretnim parcelama na kojima će se graditi stambeni objekti i preložili održavanje tribina u mesnim zajednicama na kojima će biti omogućeno i žiteljima naselja da neposredno dobiju sve informacije. Dogovoreno je da redovne konsultacije kako sa neposrednim korisnicima projekta i tako i sa građanima budu održavane kontinuirano tokom realizacije projekta.
Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije, kofinansiran sredstvima Vlade Republike Srbije i opštine Odžaci, a realizovaće ga Hausing Centar i opština Odžaci u periodu od 7. juna 2017. do 6. februara 2019. Vrednost projekta je 1.050.000.Evra.

Projekat “Podrška adekvatnom i održivom stanovanju Roma u opštini Odžaci – Da svaki Rom ima dom“. predviđa:
1. Izgradnju 34 stambene jedinice u naseljenim mestima Bogojevo, Karavukovo, Bački Brestovac, Bački Gračac i Lalić, radi raseljavanja podstandardnog Novog naselja u Bogojevu
2. Izgradnju nedostajuće infrastrukture u naselju Čerga u Deronjama i to 515m' vodovoda, oko 250m' javne rasvete i 431,53m' pristupnog puta.

Bitno je napomenuti da je podstandardno Novo naselje u Bogojevu studijom OEBS “Procena stanja u neformalnim romskim naseljima u Srbiji” okarakterisano kao nepodobno za život i preporučeno je njegovo raseljavanje. Naselje se nalazi u plavnom području vodotoka, na zemljištu koje je namenjeno intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji, izvan obuhvata Plana generane regulacije Bogojeva. Prostor naselja karakteriše visok stepen prostorne segregacije i narušenosti prirodnih, ambijentalnih, funkcionalnih i urbanih odlika primerenih stambenoj zoni. Stambeni objekti u naselju su nekvalitetni, bez osnovne infrastrukture i ne ispunjavaju elementarne uslove za stanovanje. Kao direktna posledica segregacije i neadkvatnih uslova stanovanja, 66% odraslih stanovnika naselja je nepismeno, a 13% ima nepotpuno osnovno obrazovanje, niko nije zaposlen i sve porodice žive od socijalne pomoći. U Novom naselju u Bogojevu žive 34 romske porodice sa 106 stanovnika, od kojih je 34 maloletne dece.31.08.2017 231.08.2017 331.08.2017 5

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци