Uzmi račun i pobedi 2018

Read More

Ikone i slike u čast Svetog Rafaila Momčilovića

173

Na dan Svetog oca Rafaila, u Deronjama je svečano završena Likovna kolonija koja se već punih 19 godina sa velikim uspehom održava u rodnom mestu ovog svetitelja, monaha i slikara, i iz godine u godinu od 27. avgusta do 3. septembra okuplja istaknute umetnike iz zemlje i inostranstva.

U čast Rafaila Momčilovića služen je moleban u pravoslavnom hramu, a potom u istoimenoj galeriji otvorena izložba novonastalih slika i ikona u prisustvu velikog broja posetilaca i zvanica, među kojima je bila i predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković. Otvaranju izložbe prethodilo je osvećenje ikona i prigodan program koji su izveli deronjski osnovci i crkveni hor.

Likovna kolonija “Sveti Rafailo Momčilović” se izdvaja po svojoj originalnosti, a kroz nju je do sada prošlo preko 200 umetnika koji su iza sebe ostavili vredna umetnička dela stvarana u slavu oca Rafaila, istakao je u svom obraćanju poznati istoričar umetnosti iz Beograda, idejni tvorac kolonije i selektor Uglješa Rajčević, istovremeno ukazujući na značaj deronjske galerije koja može da služi za primer mnogim gradovima u Srbiji.

Rajčević se posebno zahvalio domaćinima koji već 19 godina u svoj dom primaju slikare i sa njima dele ljubav i gostoprimstvo, uvaženom sveštenstvu, a zatim i umetnicima, sa kojima je nedelju dana proveo u divnom druženju, razgovoru o umetnosti i kako je rekao, deljenju slikarskog iskustva.

Inspirisani likom i delom velikog svetitelja i slikara Rafaila, na sedmodnevnom slikarskom saboru u Deronjama ove godine su učestvovala četiri vrsna ikonopisca i osam eminentnih pejzažista: Katarina Sitnikov Peters, Nina Nešić, Velinka Miletin, Dušan Popović, Biljana Ristić, Gordana Jankov, Ljiljana Nedeljkov, Dragana Ris, Aleksandar Janićijević, Verica Čupić Jošić, Svetislav Ludoški i Nenad Vujnović.

Iako je ove godine u sazivu Likovne kolonije bio zastupljen veći broj slikara iz Bačke, jedini predstavnik opštine Odžaci je bio Nenad Vujnović. Poslednjih godinu dana u svom slikarskom izrazu odžački umetnik koristi interesantnu kombinovanu tehniku, sa vrlo jasnom idejom i porukom. Pomalo bajkoviti, njegovi radovi su, takođe, naišli na pozitivne kritike publike i stručne javnosti.

Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković, vidno impresionirana izložbom istakla je da je lokalna samouprava opredelila materijalna sredstva u iznosu od 79.000 dinara za nabavku potrebnog slikarskog materijala, kao i sve što je umetnicima koji su ovde boravili sedam dana i učesnicima Dečije likovne kolonije bilo potrebno da stvore ovako lepe radove. 

Institucijama i svim ljudima dobre volje koji su pomogli realizaciju ovogodišnje manifestacije na kraju svečanosti zahvalnice je uručila Branislava Mijatov, predsednica Udruženja građana “Rafailo Momčilović” i jedan od njegovih potomaka koji žive u Deronjama.

Deronjčani su i ovoga puta rado otvorili svoje domove slikarima i gostima, i potvrdili da je još uvek živo sećanje na igumana manastira Šišatovac, velikomučenika i slikara Rafaila, koji je pored ikona i portreta slikao i predivne pejzaže.

3544516371115116182202272341351431slika 3

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци