″Месец заштите пчела″ обележен у општини Оџаци

″Месец заштите пчела″ обележен у општини Оџаци

Кампању под називом ″Месец заштите пчела″, под слоганом ″Чувањем пчела чувамо себе″ коју је покренуо Савез пчеларских организација Србије у оквиру четворогодишњег пројекта Јавно – приватног дијалога за развој који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи НАЛЕД у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике, подржала је и општина Оџаци.

Тим поводом у скупштинској сали Спортског центра одржана је трибина на којој су присуствовали пчелари, пољопривредници, стручњаци из области заштите биља и заштите животне средине, као и помоћник председнице општине Андрија Хајду.

Колики значај имају пчеле  у природи говори и чињеница да, пчеле опрашују више од 80% биљака које користимо у исхрани, а од њих зависи наш сваки трећи залогај. Оне су најбољи показатељ безбедне животне средине за човека јер могу да живе само у здравом и чистом окружењу. Међутим, њихова популација је протеклих година у значајном паду. Производња меда у Србији опала је са 12.000 тона у 2015. на 7.000 тона у 2017., а дешава се да фонд пчела падне и за петину годишње.

Помоћник председнице општине Оџаци за пољопривреду и привреду, дипл.инж.пољ. Андрија Хајду, истакао је да је ово права едукација у низу којом ће општина Оџаци  покушати  да предочи пољопривредницима и пчеларима колику  улогу пчеле имају у пољопривреди.

Присутнима се обратио Синиша Илинчић из Зрењанина, који се бави пчеларством и заштитом биља дуги низ година, истакавши да је до тровања пчела најчешће долази услед праксе запрашивања крпеља и комараца из ваздуха или неодговорне употребе пестицида у пољопривреди, од којих су многи недозвољени.

TOP