Црвенокоса богиња - нови експонат Народног музеја у Београду

Црвенокоса богиња - нови експонат Народног музеја у Београду

Изложбену поставку Народног музеја у Београду је од данас, 29. новембра, употпунио изванредан експонат – Црвенокоса богиња, керамичка фигурина која је откривена у Доњој Брањевини код Оџака, на Дунаву, пре тачно тридесет година.
Црвенокоса богиња је настала пре више од 7500 година. Несвакидашње висине за старије неолитске фигурине, Црвенокоса богиња висока 38 cm се са правом може назвати монументалном скулптуром.
Необично велику нагу женску фигуру бујних и пренаглашених облина, поред висине, од других неолитских фигурина издваја и пажљиво моделована коса у којој су понађени трагови црвене боје.
Захваљујући сарадњи и професионалности библиотеке „Бранко Радичевић“ из Оџака, у чијем саставу је и Археолошка збирка из Доње Брањевине, Црвенокоса богиња је поверена на дугорочну позајмицу, те је јуче у 12:00 часова, у Народном музеју у Београду, обављена свечана примопредаја, као и потписивање Споразума о дугорочној позамици.
Од петка, 29. новембра, до петка 6. децембра, сви заинтересовани посетиоци ће Црвенокосу богињу моћи да виде изложену у централном простору Атријума у Народном музеју, а након тога ће Богиња добити своје место у сталној поставци музеја.

TOP