Завршен EУ пројекат „Становање Рома“

Завршен EУ пројекат „Становање Рома“

Завршетак ЕУ пројекта „Становање Рома“ обележен је представљањем остварених резултата на конференцији којој су присуствовали Зоран Лакићевић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Матеја Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији, Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права и Марко Јовановић, помоћник министра финансија, из Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ. Испред општине Оџаци конференцији је присуствовао Андрија Ђурић, координатор Ромске канцеларије.

У оквиру пројекта који је финансирала Европска унија уз сарадњу и кофинансирање Владе Републике Србије, а чији су главни корисници били Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Канцеларија за људска и мањинска права, унапређени су инфраструктурни услови за 5000 Ромкиња и Рома, а изграђено је или реновирано укупно 185 стамбених јединица за преко 740 припадника ромске популације. Такође, припремљена је техничка документација потребна за будуће пројекте унапређења стамбених услова за више од 70 кућа, 300 станова, као и за пројекте унапређења инфраструктуре за преко 4000 Ромкиња и Рома. У 20 локалних самоуправа широм Србије формирани су и мобилни тимови за инклузију Рома.

Зоран Лакићевић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре истакао je да су изграђени станови, куће, путеви, водоводи, канализација и то коришћењем најновијих техничких решења. Нагласио је да су у припреми нови пројекти са Европском унијом и нове инвестиције за даље побољшање услова живота Рома и Ромкиња.

Матеја Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији изнела је да инклузија Рома одговара једној од основних вредности ЕУ и као таква би требало да остане приоритет за све земље чланице, као и за оне који су у процесу приступања. Оно што је такође важно јесте јачање капацитета институционалних механизама за укључивање Рома, на локалном нивоу. Европска унија је највећи донатор Србије како уопште, тако и у области инклузије Рома, са тренутним пројектима вредним 11,4 милиона евра и са новим уговором које ће бити потписан на додатних 20 милиона евра.

Андрија Ђурић, координатор Ромске канцеларије у Општини Оџаци изнео је податак да је, на основу Конкурса Европске уније „Трајна стамбена решења и изградња недостајуће инфраструктуре у ромским насељима“, у општини Оџаци у оквиру пројекта „Да сваки Ром има дом“ обезбеђено 1.050.000,00 евра. Изграђене су 34 стамбене јединице за потребе расељавања ромског насеља у Богојеву на 5 локација. У ромском насељу је изграђена саобраћајница у дужини 450 метара, улична расвета, атмосферска канализација и водоводна мрежа. Истакао је да је општина Оџаци учествовала у овом пројекту са износом од 15% укупне вредности пројекта, чиме је показала да ради на побољшању животног стандарда(квалитету становања и инфраструктуре) Ромкиња и Рома, што је један од највећих изазова са којима се сусреће ромска популација у Србији.

TOP