Удружење МНРО обележило Међународни дан особа са инвалидитетом

Удружење МНРО обележило Међународни дан особа са инвалидитетом

У просторијама Дневног боравка “Златна барка”, Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама општине Оџаци, обележен је Међународни дан особа са инвалидитетом 3. децембар.

Дан посвећен особама са инвалидитетом установљен је 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају да обележавају тај дан с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се ове године под слоганом “Оснаживање особа са инвалидитетом и осигурање инклузивности и једнакости”.

Процењује се да особе са инвалидитетом чине 10 одсто светске популације, а да у Србији од осам до десет одсто укупног становништва има неки облик инвалидитета, односно између 560.000 и 700.000 особа.

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама општине Оџаци почело је да ради 8. новембра 2004. године са циљем да помогне недовољно развијеним особама и њиховим родитељима. Удружење се финансира из буџета општине, средстава Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, путем подношења пројеката и из донација.

Секретар Удружења, Милинка Студен, посебно наглашава континуирану финансијску подршку локалне самоуправе без које корисницима не би било могуће обезбедити услугу дневног боравка, која им се обезбеђује у локалној заједници. Деци и омладини која не могу самостално да се крећу омогућен је превоз комби возилом од куће до дневног боравка и назад.

У дневном боравку са децом раде учитељи, логопед, дефектолог и психолог.

- Наша деца нису у стању да се сама залажу за себе, њих заступају њихови родитељи, а сви заједно су мањинска група грађана и не од великог утицаја. Због тога је родитељима потребна подршка свих људи добре воље, меродавних који могу да одлучују, стручњака, да заједнички траже законски начин за достојанствен живот наше деце – рекла је Студен.

Обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом она је искористила да се захвали локалној самоуправи на вишегодишњој финансијској и свакој другој подршци, Центру за социјални рад Оџаци, Црвеном крсту Оџаци, Предшколској установи “Полетарац” из Оџака, основним и средњим школама, привредницима, као и појединцима који су својим личним доприносом и ангажовањем омогућили рад Удружења.

Свечаности у Дневном боравку “Златна барка” присуствовали су Снежана Грујичић, руководилац Одељења за друштвене делатности Општинске управе Оџаци, Гордана Лукић и Милка Мандић из Центра за социјални рад Оџаци, као и ученици Техничке школе Оџаци куварског смера са својим професорима.

TOP