У Оџацима одржана радионица Мреже инспектора

У Оџацима одржана радионица Мреже инспектора

Дана 15. новембра 2019. године, у сали Општинског већа општине Оџаци, одржана је радионица “Размена искустава и успостављање добре праксе у инспекцијском надзору”, коју је организовала Мрежа инспектора Србије, у сарадњи са Партнерима Србија и УСАИД пројектом, а у оквиру Пројекта „Јачање капацитета Мреже инспектора Србије “.

Тема радионице била је поступање грађевинских инспектора, у погледу примене Закона о планирању и изградњи, Закона о озакоњењу, као и Закона о становању и одржавању стамбених зграда. Радионици су присуствовали руководиоци инспекција и грађевински инспектори из Новог Сада, Чачка, Ваљева, Крушевца, Врбаса, Бачке Тополе, Сечња, Житишта, Нове Црње, Куле и Бача, како би се разменила знања и искуства и уједначила инспекцијска пракса. Циљ свих инспекцијских служби је да поступање буде једнообразно, односно да у истим управним стварима дође до истоветног поступања, односно истог исхода поступка, чиме би остварили начело предвидивости. На почетку радионице, присутнима су се обратили председница општине Оџаци, мр Латинка Васиљковић, испред Партнера Србије Настасија Стојановић и испред Мреже инспектора Србије, Драгоман Пауновић.

Председница општине је истакла да је тема овог скупа врло значајна, те да се ради о грађевинској инспекцији и поступању по Закону о планирању и изградњи, са посебним освртом на озакоњење, које је од стране Владе Републике Србије означено као посао од јавног интереса. Такође, рекла је да би данашња радионица требало да се искористи за позитивну размену искустава и примере добре праксе, те да је поносна на резултате које је општина Оџаци остварила када је поступак озакоњења у питању, а то је четврто место на нивоу целе Србије.
Испред Мреже инспектора Србије уводну реч је дао председник Мреже Драгоман Пауновић, који је објаснио да је Мрежа инспектора струковна организација свих инспектора Србије: републичких, покрајинских и локалних, као и да има око 2000 чланова тренутно, што чини половину од укупног броја инспектора. У прве две године постојања Мреже, иста се пре свега бавила статусним питањима удружења, а сада, креће се са разменом искустава позитивне праксе инспектора из целе Србије, са циљем да се дође до најбољих решења која би убудуће била примењивана широм Србије.

Присутнима се обратила и Настасија Стојановић, испред организације Партнери Србије, и изнела да је њихова организација у сарадњи са УСАИД препознала Мрежу инспектора као покретача промена и као удружење које окупља велики број инспектора различитих нивоа, који могу удруженим акцијама допринети њиховом бољем положају. На основу тога, у фебруару ове године започет је пројекат „Подизање капацитета Мреже инспектора Србије“ и спроведен је низ активности , међу којима се издвојио “Дан инспектора” у Чачку, што ће се наставити као традиционална активност инспектора широм Србије.

TOP