У Оџацима обележен Светски дан Рома

У Оџацима обележен Светски дан Рома

Поводом Светског дана Рома, 8. априла, у Спортском центру у Оџацима, приређен је богат културно – уметнички програм.  

Како би истакли резултате које је локална самоуправа и Канцеларија за ромска питања, у сарадњи са осталим партнерима остварила, одржана је трибина у скупштинској сали у Спортском центру у Оџацима. Присуствовали су председница општине мр Латинка Васиљковић, Јелена Јовановић покрајинска посланица, Љиљана Михајловић из Националног савета ромске националне мањине, Стеван Николић фацилитатор пројекта ″Romacted″ и Андрија Ђурић, координатор за ромска питања општине Оџаци.

Председница општине Оџаци, мр Латинка Васиљковић истакла је да јој је велико задовољство што се на овакав начин обележава Светски дан Рома, те подсетила на велико залагање и труд, у циљу унапређења услова живота свих Рома из оџачке општине. Нагласила је да је општина Оџаци препознатљива као средина и као локална самоуправа која је веома пуно радила како на терену, тако и у доношењу стратешких докумената по питању Рома.  

Према задњем попису, у општини Оџаци живи 1035 Рома и Ромкиња, а у плану за следећу годину је нови попис.

 Јелена Јовановић, покрајинска посланица, нагласила је да је општина Оџаци једна од општина која интензивно ради на свеобухватној еманципацији и интеграцији инклузије ромске популације. 

Такође, из Националног савета ромске националне мањине, Љиљана Михајловић, честитала је свим Ромима и Ромкињама Светски дан Рома,  нагласивши да је општина Оџаци један од најбољих примера како се успешно ради инклузија Рома из свих области, те да ће у наредном периоду акценат бити стављен на област образовања и већу укљученост деце, како у рани развој тако и на одлазак на факултете.

Потврда значају, који локална самоуправа придаје овој теми је свакако и награда коју је примила председница општине Оџаци у Бриселу, где је изабрана за најбољег пријатеља Рома у Србији, рекао је у обраћању Андрија Ђурић, координатор за ромска питања у општини Оџаци.

 Стеван Николић, фацилитатор пројекта ″Romacted″, навео је да су формиране локалне акционе групе у Богојеву, Дероњама и Раткову, које су веома посвећене свом раду  и имају визију свог будућег деловања у општини Оџаци.

TOP