Саопштење

Саопштење

Поводом немилог догађаја који се догодио у Предшколској установи Полетарац у Оџацима, због којег је приведен педагошки асистент ангажован у овој установи, Општина Оџаци најоштрије осуђује и изражава најдубље жаљење и спремност да помогне свима, како родитељима тако и надлежним државним органима у циљу превазилажења ове ситуације и расветљавања свега везаног за овај случај.
Страшан догађај који нас је све погодио, дело је појединца, који је осумњичен за кривично дело приказивање и поседовање порнографског материјала и искорићавање малолетних лица за порнографију, а који ће се суочити са законским последицама за своја страшна недела. Напомињемо да су истрага и инспекцијски надзор у току и да ће све чињенице и бити саопштене након завршетка истих. Такође, наглашавамо да када се поступак истраге и надзора заврши и утврди чија је одговорност и где је дошло до пропуста такође ће и те информације бити доступне и родитељима и целокупној јавности, а исти ће и одговарати.
Општина Оџаци апелује на тужилаштво и правосудне органе да што ефикасније и брже реше овај случај имајући у виду да се осумњиченом стављају на терет дела у којима су жртве деца и који треба да одговара за своја злодела највећом могућом казном.
У понедељак 8. маја одржан је састанак на којем је председник општине са сарадницима разговарао са родитељима деце која су жртве овог стравичног злочина. У разговору који је трајао више од 2 сата, саслушани су ставови родитеља и изражена спремност да им се пружи подршка и помоћ, како би пребродили ову за њих свакако најтежу и најболнију ситуацију.
Напомињемо да је осумњичени за ове недозвољене радње, запослен преко јавног позива Националне службе за запошљавање, испуњавао све услове предвиђене конкурсом за радно место педагошког асистента. Исто тако, прошао је и две различите психолошке процене приликом ангажовања и нико није закључио да се ради о особи која може угрозити децу. Од заснивања радног односа па до момента, када је осумњичени приведен, нико од преко 70 запослених Предшколске установе Полетарац, као и нико од родитеља деце, није имао примедби на његово понашање, нити посумњао да врши било какав облик насиља над децом.
Осуђујемо најоштрије овакве поступке педагошког асиситента којима је угрозио безбедност деце и даље апелујемо на све надлежне институције да предузму све неопходне радње у складу са законом у најкраћем могућем року.
Општина Оџаци исказује пуно разумевање за поступке родитеља оштећене деце и изражавамо спремност да им помогнемо, као што смо између осталог већ ангажовали додатне психологе, који ће радити како са децом тако и са родитељима. Исто тако запослени у предшколској установи Полетарац раде како са децом тако и са родитељима са циљем да сви заједно превазиђу ову сложену ситуацију која је за највећу осуду свих нас.
TOP