“Прва мамографија“ у Оџацима

“Прва мамографија“ у Оџацима

Општина Оџаци је трећа општина по реду у Војводини у коjoј ће се спровести пилот пројекат „Прва мамографија“ под слоганом ″Бори се као жена″. Пројекат финансира Покрајинска влада, а реализује Клинички центар Војводине, док његову успешност прати Институт за јавно здравље Војводине и Институт за онкологију Сремска Каменица.

Према речима др Снежане Бојанић, помоћника Покрајинског секретара за здравство, ово је први покретни мамограф у Војводини, потпуно опремљен, за чију куповину је Покрајинска влада издвојила око 16 милиона динара, са циљем прегледа жена руралних средина, у општинама где не постоји мамограф. У општини Оџаци, покретни мамограф биће постављен у Бачком Брестовцу од 9. септембра, а након тога, покретни мамограф ће бити постављен и у Раткову. Циљна група за прегледе су жене од 40 до 49 година живота.

„Снимање је бесплатно, није потребна здравствена књижица, једино лична карта, или неки други лични документ. Циљ пројекта је да се убрза сама процедура и скрати време чекања од момента откривања тумора до саме операције. Код нас је тај период сада два месеца, у свету пацијент чека 45 дана, а ми смо поставили јасан циљ – 35 дана. Томе тежимо, јер од тренутка сазнања о некој дијагнози породица пацијента и сам пацијент преживљавају трауму, и ми желимо да то време скратимо и убрзамо. Повезали смо све службе од домова здравља, Сремске филијале за РФЗО, Савета месних заједница до Клиничког центра Војводине и Института за онкологију у Сремској Каменици. Желимо да сутра овај модел буде стандард и да када је налаз позитиван пацијенткиња без заказивања одради све налазе које је потребно како би хирург могао да ради операцију или одредио даље лечење“ , рекла је др Бојанић и додала да ће свака жена која буде урадила мамограф добити свој налаз код изабраног лекара, а уколико се примети нешто сумњиво, пацијенткиња ће одмах бити контактирана телефоном.

О томе зашто је важна прва мамографија и о значају превентивних прегледа, жене из општине Оџаци ће бити у прилици и да чују на предавању, које ће др Снежана Бојанић одржати 01.септембра, у Бачком Брестовцу, са почетком у 17.00 часова. У Раткову, предавање ће бити одржано истог дана, са почетком у 19.00 часова, у свечаној сали Месне заједнице.

Покретни мамограф биће позициониран код амбуланте у Бачком Брестовцу, а након обављених прегледа биће пресељен код амбуланте у Раткову. Жене које желе да ураде своју прву мамографију могу се пријавити за преглед од 26.08.2019.године на број телефона амбуланте у Бачком Брестовцу 025/5881-048, као и у Раткову на број телефона 025/5883-038 или доласком до покретног мамографа од 09.септембра.

TOP