Представници локалне самоуправе и НСЗ Сомбор уручили Уговоре корисницима субвенција за запошљавање незапослених лица

Представници локалне самоуправе и НСЗ Сомбор уручили Уговоре корисницима субвенција за запошљавање незапослених лица

Данас су, у сали Општинског већа, уручени Уговори за 9 корисника субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих на новоотвореним местима у овој години.
 
Поред председнице општине Оџаци, мр Латинке Васиљковић, која је уручила Уговоре, свечаној додели присуствовали су и начелница Одељења за програме развоја и предузетништва Националне службе за запошљавање Сомбор, Свјетлана Нешић, начелник Општинске управе општине Оџаци Недељко Вученовић, члан Општинског већа општине Оџаци задужен за област привреде, малих и средњих предузећа Миливоје Радоичић и члан Савета за запошљавање и радник Општинске управе Оџаци, Јелена Бабић.
 
Председница општине Оџаци је истакла да је општина и ове, као и претходних година, успешно реализовала свој локални акциони план запошљавања, чији је основни циљ усмеравање свих могућих капацитета и финансијских средстава на смањење незапослености у нашој општини. Од прошле године локална самоуправа удружује средства са Националном службом за запошљавање, са којима има одличну сарадњу, како са филијалом у Оџацима, тако и са Службом у Сомбору. За ову меру политике запошљавања општина Оџаци је определила 1.000.000 динара, а заједно са 1.000.000 динара НСЗ, обезбеђена су средства за 9 лица, која су испунили услове за меру самозапошљавања.
 
Свјетлана Нешић је напоменула да Национална служба, поред оваквог начина запошљавања незапослених лица, током година расписује више конкурса. Постоје 3 начина финансирања, са нивоа Националне службе, када се користе само њихова средства, финансирање са нивоа локалних самоуправа, као и финансирање преко ИПА пројеката или неких других донација. Општина је ове године учествовала са трећином средстава укупног износа намењеног незапосленим лицима. Подршку за самозапошљавање, кроз програме Националне службе, АП Војводине и удружених средстава, ове године добило је 46 лица са територије општине Оџаци. Што се тиче послодаваца са ове територије, средства за запошљавање је добило 49 лица из категорије теже запошљивих, њих 38 је запослено кроз јавне радове, а 5 лица кроз програме стручне праксе.
 
Средства за самозапошљавање се ове године одобравају у виду субвенције, у једнократном износу од 220.000,00 динара по кориснику, ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и за оснивање привредног друштва уколико оснивач заснива у њему радни однос. Приоритет код одобравања субвенције за самозапошљавање имају:
- млади до 30 година старости,
- вишкови запослених,
- Роми,
- особе са инвалидитеом,
- жене.
 
Ове године средства су добили следећи корисници:
-Борка Поповић,Ратково;
-Јована Пешић, Српски Милетић;
-Стеван Стојилкић, Каравуково;
-Анита Стојиљковић,Оџаци;
-Биљана Николић, Оџаци;
-Јелица Ђурић, Ратково;
-Милош Вучић, Оџаци,
-Жарко Станковић, Оџаци и
-Бојан Николић, Оџаци.
TOP