Помоћница покрајинског секретара за здравство посетила општину Оџаци

Помоћница покрајинског секретара за здравство посетила општину Оџаци

Данас је у Бачком Брестовцу одржана конференција за медије, поводом пројекта "Прва мамографија", на којој су се обратили др Снежана Бојанић, помоћница Покрајинског секретара за здравство, председник општине Оџаци мр Латинка Васиљковић, као и Стева Панић, директор Дома здравља Оџаци.
Др Снежана Бојанић је нагласила да је пројекат „Прва мамографија“ који финансира покрајинска Влада први ове врсте који се спроводи на територији АП Војводине. До сада Војводина није имала покретни мамограф, ово је трећа општина у којој се раде овакви прегледи. С обзиром на црну статистику када је у питању рак дојке, покрајинска Влада је направила велики искорак тако што је овом акцијом омогућила женама, нарочито онима са села, да дођу до мамографа. Ово је пилот пројекат, који ће се наставити и следеће године, а до сада је прегледано преко 1000 жена. У оквиру пројекта планирано је да само подручје Бачког Брестовца буде обухваћено, али ће захваљаујући залагању председнице општине, бити обухваћено и насељено место Ратково. У Бачком Брестовцу мамограф је активан већ четири дана, сваки дан се прегледа по 21 жена, и снимци се шаљу интернетом директно из возила. ЦД који се нарезује жене ће добити код изабраног лекара. Жене код којих се нешто примети позивају се одмах, без упута, без заказивања, да дођу да би се проверио проблем, на нивоу Клиничког центра где ради 9 радиолог. Сваки снимак читају два радиолога, незавосно један од другог, и ако је постигнут исти резултат, он се штампа и екипа доноси у амбуланту налазе, изабрани лекари позивају пацијента и пацијенти добијају даље инструкције.
Латинка Васиљковић је истакла да је веома поносна што смо као општина трећи на територији АПВ где се спроводи овај пројекат. Захвалила се заменици Покрајинског секретара као и Влади АПВ што су и Оџаке уврстили у пројекат. О значају самог пројекта није потребно говорити, позитивна ствар је та што је фокус на женама из руралних подручја. Ратково је следеће место које ће добити покретни мамограф, а без обзира на место у којем живе, све жене из наше општине могу да се пријаве у амбуланти која им је ближа. Превоз ће свим женама бити обезбеђен. Циљна групе су жене преко 40 година.
Стева Панић је изнео да ће мамограф у Брестовцу бити постављен докле год буде било заинтересованих пацијената, тачније кад све жене које су пријављене и на листи чекања, обаве прегледе, мамограф ће бити пребачен у Ратково. Поред дигиталног рентгена и возила за ХМП који смо добили прошле године, покретни мамограф је доказ да су Оџаци једна од општина о којој Покрајинска влада посебно води рачуна.

TOP