Одржана обука за правилну употребу и подела бесплатних ауто-седишта за децу

Одржана обука за правилну употребу и подела бесплатних ауто-седишта за децу

У организацији Агенције за безбедност саобраћаја и општине Оџаци, у вишенаменској сали Спортског центра Оџаци одржана је обука за правилно коришћење ауто-седишта, након чега је организована подела бесплатних ауто-седишта родитељима који су прошли теоријску и практичну обуку.
Свако дете које се роди у општини Оџаци у овој години добиће на поклон од локалне самоуправе бесплатно ауто-седиште. То је једна од мера унапређења система безбедности саобраћаја на територији општине за коју су средства обезбеђена у локалном буџету и спроводи се уз подршку Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

Милан Узелац из Бачког Брестовца, кога су ове године обрадовала три сина, каже да је помоћ општине у виду бесплатних ауто-седишта драгоцена за родитеље.

- Имамо троје деце, Милоша, Стефана и Лазара, који су стари десет месеци. Бесплатна седишта нам много значе, пре свега због безбедности деце, али и финансијски наравно. Овим путем бих се захвалио општини Оџаци на овој помоћи – каже отац брестовачких тројки.
Бесплатно ауто-седиште је додељено за више од 130 малишана, а захтев могу да поднесу родитељи чије се дете роди до краја 2018. године.

- За сада је набављено 250 ауто-седишта за децу. Издвојена средства износе милион и по динара и морам да напоменем да су то средства која се у буџет општине Оџаци сливају по основу наплаћених казни од саобраћајних прекршаја – рекла је председница општине Латинка Васиљковић, која се налази и на челу Савета за безбедност саобраћаја општине Оџаци.

Савет спроводи континуиране активности на унапређењу система безбедности саобраћаја на територији општине. Подела бесплатних ауто-седишта је једна од мера којом се унапређује безбедност деце у саобраћају.

Подршку овим активностима локалне самоуправе пружа Агенција за безбедност саобраћаја, а обука родитеља за употребу безбедносних ауто-седишта за децу само је наставак врло добре сарадње.
Председница општине Оџаци је уручила бесплатна ауто-седишта родитељима деце заједно са Бранком Стаматовићем из Агенције за безбедност саобраћаја, која је организовала обуку за правилно коришћење седишта.

Агенција, према речима Стаматовића, већ трећу годину заредом спроводи овакве активности са циљем унапређења безбедности деце у саобраћају.

- Овогодишњи пројекат обухвата куповину хиљаду дечијих ауто-седишта, где смо позвали локалне самоуправе у Србији да се укључе тако што ће купити минимум 20 ауто-седишта, а ми ћемо доћи код њих и организовати обуку. Хоћу да похвалим општину Оџаци која је поред наших 20 купила још 250 ауто-седишта и што су омогућили да свако дете добије ауто-седиште. То је заиста прави пример како се води рачуна о својим суграђанима и о најмлађима – истакао је Стаматовић.
Презентацију и обуку о правилном коришћењу дечијих ауто-седишта одржали су представници Агенције за безбедност саобраћаја.

Поред теоријске обуке практично је показано како правилно треба поставити ауто-седиште у возилу, јер статистички подаци указују на то да велики број родитеља не поставља ауто-седиште по инструкцијама произвођача, па је такво небезбедно и несигурно.

У оквиру презентације представљени су статистички подаци Агенције, указано је на важност коришћења и правилног одабира ауто-седишта, приказани су начини везивања у односу на узраст детета, а подељени су и приручници за родитеље о заштити деце у возилу.

TOP