Одржан 30. јубиларни Хаику фестивал

Одржан 30. јубиларни Хаику фестивал

Пуних тридесет година, постоји оџачки Хаику фестивал, окупља ствараоце класичне јапанске поезије и на овогодишњи конкурс је пристигло преко 150 радова тј. учесника.Конкурисали су са пет песама и хаику циклусом.

Селектор овогодишњег фестивала био је Мирко С. Марковић, писац, новинар и професор. Истакао је својим гостовањем значај постојања овакве манифестације у једној општини тридесет година.

Овај фестивал је у библиотеци од 2002. године. Фестивал траје захваљујући посвећености организационог одбора и учесника. Оџачка средина га са поносом чува.
Прва награда за хаику песму припала је Добрашину Јелићу, из Београда, друга Љубици Стојановић из Земуна, трећу награду добио је Миленко Шарац Пљеваља. Ове године пристигло је педесет и четири хаику циклуса, а награђени циклус припао је Бориславу Трајковићу из Сомбора.

Изабрани радови нашли су се и ове године у зборнику, који је објавила Народна библиотека „Бранко Радичевић“.
Оџаци су на простору бивше Југославије први почели да организују ову врсту фестивала, и кроз овај фестивал је прошло око три хиљаде песника.

На хаику вечери, већ по традицији, учествује гост глумац. Ове године је то био Слободан Стефановић, првак позоришта на Теразијама, познат по изузетним гласовним способностима, глумац са највећом трансформацијом, добитник награде Зоран Радмиловић, позајмљивао гласове многим јунацма цртаних филмова, а надасве познат по емисији где приказује своје кулинарске способности, а самим тим угости многе, те је и новинар.
Библиотека до краја ове године планира да изда омаж тридесетогодишњег рада, свега што се дешавало, везано за Хаику фестивал. У сарадњи са Филолошким факултетом из Београда биће издата енциклопедија у којој ће се појавити сви који су оставили траг у Хаику поезији од оснивања до дана данашњег.

TOP