Обавештење за грађане општине Оџаци

Обавештење за грађане општине Оџаци

Одељење за финансије и јавне приходе-Одсек локалне пореске администрације Оџаци- обавештава грађане општине Оџаци да је у складу са чланом 38. став 7. тачка 7. подтачка 7. Закона  о пореском поступку и пореској администрацији ("Службени гласник РС", број 80/02…95/18) од 01.01.2019. године подношење пореских пријава за утврђивање пореза на имовину у електронском облику обавезно за обвезнике које воде пословне књиге.

    Обвезници који не воде пословне књиге - физичка лица која су дужна да поднесу пореску пријаву а која није у вези са обављањем делатности, пријаву могу да поднесу у електронском облику или у писменом облику.

Пријава у електронском облику подноси се преко портала Јединственог информационог система ЈИС ЛПА (http://www.lpa.gov.rs), где се може извршити и увид у упит стања на рачунима.

За приступ наведеном порталу потребна је одговарајућа пријава на систем а она је могућа на два начина:

-Коришћењем корисничког имена и лозинке (username i password), као и

- Коришћењем квалификованог електронског сертификата.

 Електронско подношење пријаве омогућено је само коришћењем квалификованог електронског сертификата. Обвезницима који су у претходном периоду у ЛПА отворили корисничко име и шифру омогућен је увид у стање пореског дуга на територији целе Републике Србије.

 Захтев за отварање корисничког налога и лозинке може се поднети:

  • предајом попуњеног обрасца захтева у просторијама Одсека локалне пореске администрације (Оџаци, Кнез Михајлова 24, пријемна канцеларија бр.15) за обвезнике који поседују имовину на територији општине Оџаци.       

       Кориснички налог и лозинку за коришћење on-line упита стања обвезник, или лице које он овласти, ИСКЉУЧИВО ПРЕУЗИМА НЕПОСРЕДНО (уз приказ важеће личне карте). Овлашћење за физичко лице (што обухвата и предузетнике) мора бити оверено од стране јавног бележника, а овлашћење за правно лице мора бити потписано од стране одговорног лица фирме - (у прилогу ОП образац).

 

            Обвезник који је добио кориснички налог и лозинку, у апликацији може сам да промени лозинку. Ако обвезник заборави или изгуби лозинку коју је добио или сам одредио променом лозинке, мора доћи искључиво у Одсек, како би му била издата нова лозинка. Том приликом обвезник или овлашћено лице мора попунити захтев за доделу нове лозинке.

TOP