Донет Локални  акциони план запошљавања за 2020.годину

Донет Локални акциони план запошљавања за 2020.годину

Председница општине Оџаци дана  11.  фебруара  2020. године  донела је Локални акциони план запошљавања за 2020.годину, који можете преузети путем следећег линка:

https://www.odzaci.rs/dokumenta/lokalni-akcioni-planovi

Општина Оџаци нуди инвеститорима бројне погодности за пословање као што су радне зоне, слободне локације за браунфилд (brownfield) и гринфилд (greenfield) инвестиције, високо квалификовану радну снагу, добар географски положај и друго. Директне инвестиције су важне јер уносе неопходна финансијска средства у локалне економије, иновације и технологије, нова тржишта и нове пословне прилика за локалне фирме, што утиче на повећање запослености. Локална самоуправа наставља да ради на стварању такве климе која ће привући нове инвестиције.

Главна компаративна предност општине Оџаци, у односу на општине у окружењу, која би могла да омогући улогу носиоца регионалног и међуопштинског повезивања  јесте КОРИДОР 7 (друмски, железнички и водени саобраћај). Погранични положај општине као и близина Дунава може знатно више да се искористи.

 Конкретни циљеви су следећи:

-Постављање нове опреме и технологија које ће омогућити производњу производа који су конкурентни на светском тржишту. При томе, нова опрема ће улазити у облику директних страних или домаћих улагања, лизинг аранжмана или закупа стране и домаће опреме.

-Повећање производње и унапређење квалитета производа који се израђују. Повећање производње реализоваће се како постављањем нове опреме, ефикаснијим коришћењем постојеће и увођењем нове технологије производње, тако и едуковањем, обуком, те ангажовањем нове радне снаге.

-Повећање извоза у земље Европске уније, суседне земље и друге земље.

-Боље искоришћавање постојеће инфраструктуре, производне, саобраћајне, логистичке и друге. То подразумева заснивање нове производње и проширивање постојећих капацитета, али и увођење адекватних услужних делатности.

-Повећано запошљавање локалне радне снаге.

 

Основни циљ ЛАПЗ је повећање запослености односно успостављање стабилног и одрживог тренда раста запослености. Кључни елементи политике запошљавања усмерене ка повећању запослености су: подршка страним директним инвестицијама, подршка предузетништву, финансијска подршка новом запошљавању радника у приватном сектору као и суфинансирање предвиђених мера активне политике запошљавања од стране Националне службе за запошљавање.

Препоруке за успех су:  постојање Стратегије локалног одрживог развоја општине за период 2015. до 2020. године, добар географски положај општине, добра инфраструктура и погранични положај општине, могућност развоја еко туризма и друго. Ризик је све старије становништво као и недовољне вештине незапослених лица у својим занимањима.

 

 

 

TOP