Potpisan ugovor o izgradnji 34 kuće za romske porodice iz Bogojeva

1105 Ugovor o izgradnji 34 stambene jedinice za socijalno ugrožene porodice iz podstandarnog Novog romskog naselja u Bogojevu koje je predviđeno za raseljavanje i nedostajuće infrastrukture u naselju Čerga u Deronjama, su u Odžacima potpisale predsednica opštine Latinka Vasiljković i direktorka “Hausing centra” Branislava Žarković.

Projekat koji finansira Evropska unija partnerski sprovode Opština Odžaci i “Hausing centar” iz Beograda, nevladina organizacija posvećena unapređenju stanovanja socijalno ugroženih grupa.

Direktorka “Hausing centra” Branislava Žarković izjavila je nakon potpisivanja ugovora da će projekat trajati 20 meseci i da bi on trebalo bitno da doprinese unapređenju uslova stanovanja romske populacije u opštini Odžaci i ublažavanju nejednakosti u pogledu stanovanja koje sada postoje.

U Novom romskom naselju u Bogojevu trenutno žive 34 porodice sa ukupno 106 članova koje bi, prema rečima predsednice opštine Latinke Vasiljković, trebalo da dobiju nove kuće početkom 2019. godine.

U troškovima projekta koji se realizuje zajedno sa “Hausing centrom”, a čija je vrednost 1.050.000 evra, lokalna samouprava učestvuje sa 15 odsto.

Opština Odžaci je za izgradnju 34 stambena objekta obezbedila 13 infrastrukturno opremljenih parcela na kvalitetnim lokacijama u pet naseljenih mesta na teritoriji opštine. Kuće će se graditi u Bogojevu, Karavukovu, Bačkom Brestovcu, Bačkom Gračacu i Laliću.

Projekat predviđa i izgradnju 515 metara vodovoda u deronjskoj Čergi, 250 metara javne rasvete i oko 430 metara pristupnog puta do tog naselja.

Pomenuti radovi biće izvedeni u okviru projekta “Podrška adekvatnom i održivom stanovanju Roma u Odžacima – da svaki Rom ima dom” koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji iz pretpristupnih fondova IPA 2013, a kofinansira Ministarstvo finansija Republike Srbije.

Cilj projekta je da u skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji 2016-2025. doprinese održivosti politika socijalnog uključivanja i stvaranju mogućnosti za podizanje životnog standarda višestruko ugrožene romske populacije.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002