Uzmi račun i pobedi 2018

Read More

Dan trešnje u Karavukovu

 228

Poljoprivredna stručna služba Sombor je u saradnji sa Zemljoradničkom zadrugom “Agrodunav” po drugi put u Karavukovu organizovala Dan trešnje na oglednom zasadu koji je somborska služba podigla pre pet godina uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a zatim ga i proširila sopstvenim sredstvima.

Nakon pozdravne reči domaćina, direktora PSS Sombor Vladimira Sabadoša i obraćanja predsednice opštine Odžaci Latinke Vasiljković, pomoćnika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Marka Rovčanina, predsednika Društva voćara Vojvodine prof. dr Zorana Keserovića i rukovodioca Prognozno-izveštajne službe Srbije Dragice Janković, učesnici Dana trešnje obišli su prema mišljenju stručnjaka jedan od najmodernijih voćnjaka u Srbiji.

Zahvaljujući primeni savremene tehnologiji u proizvodnji i povoljnim agroekološkim uslovima, u ovom zasadu se postiže stabilan prinos i dobija rod koji svojim kvalitetom može zadovoljiti i najzahtevnije evropsko tržište.

Berba je počela ovih dana, a trešnje su u Karavukovu ponovo dobro rodile iako je ova godina, prema rečima prof. dr Zorana Keserovića, bila izuzetno teška za proizvodnju voća zbog niskih temperatura tokom marta i aprila.

Trešnja je srpskim proizvođačima postala interesantna voćna vrsta. Do pre deset godina Srbija nije izvozila to voće, da bi 2016. od izvoza oko 7.000 tona naša zemlja zaradila nešto više od 10,5 miliona dolara. Stručnjaci procenjuju da bi proizvodnja sa sadašnjih 25.000 tona vrlo brzo mogla biti uvećana četiri do pet puta.

Pored oglednog zasada PSS Sombor, u Karavukovu je i ZZ “Agrodunav” pre dve godine primenom iste tehnologije na deset hektara podigla sopstveni zasad koji je ove godine dao i prvi rod. Kada taj mladi voćnjak dostigne punu rodnost, karavukovačka zadruga postaće jedan od vodećih proizvođača trešnje u Vojvodini.

20335415111411

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци