Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je opštinu Odžaci

68Ministar  prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je opštinu Odžaci. Sa predstavnicima opštine Odžaci obišao je Tehničku školu u kojoj je razgovarao sa  rukovodstvom škole i predstavnicima fabrike automobilske opreme  ”Magna”.  
Od jeseni će u Tehničkoj školi u saradnji sa ”Magnom” biti uveden obrazovni profil Modni krojač. Reč je o profilu koji je izmenjen kako bi bolje odgovorio  potrebama tržišta rada i koji je kao takav nedavno verifikovan, pojasnila je Gabrijela Grujić, savetnica Ministra za dualno obrazovanje. 
 Fabrika automobilske opreme već je ostvarila određenu saradnji u sa školom. Miro Vidošević, direktor Magne, je naglasio  da je ta kompanija spremna da i novčano, sa 5.000 dinara mesečno,  stipendira učenike koji će od septembra praktične veštine sticati u njihovim proizvodnim pogonima. „Naš plan je da u Odžacima ostanemo mnogo godina i da razvijamo poslovanje. Trenutno zapošljavamo 1.150 radnika, ali da bi proširili proizvodnju trebaće nam kontinuiran priliv stručnog kadra”, rekao je Vidošević.
 
Saradnja koju su uspostavili ova škola i kompanija dokaz je da je ono što činimo od jeseni urodilo plodom, i da je ideja o zajedničkom radu na planu upisa u srednje škole dala rezultate, rekao je ministar Šarčević. On je dodao da je veoma važno što u ceo proces dualnog obrazovanja Srbija ulazi sa zakonodovanim okvirom, i istakao da je zakonski predlog o dugalnom obrazovanju pre nekoliko dana usklađen sa predstavnicima sindikata. ,,Ako ste akcenat stavili na tekstilnu industriju i profile onda je neophodno da obezbedimo i povezanost sa srednjim stukovnim školama. Biće vam potrebni i teksilni inženjeri. I tu ćete imati maksimalnu podršku Ministarstva ”, rekao je Šarčević.
 
Predsednica Privremenog organa opštine Odžaci Latinka Vasiljković kaže da je prednost Tehničke škole Odžaci u procesu uvođenja dualnog obrazovanja to što ima dugu tradiciju školovanja kadrova za potrebe privrede.
- Tehnička škola Odžaci je škola u kojoj je u prethodnom periodu dosta toga urađeno, kako u smislu ulaganja finansijskih sredstava tako i na planu uvođenja novih obrazovnih profila. Lokalna samouprava je zainteresovana i podržaće uvođenje dualnog obrazovanja, jer želimo da se u Odžake vrate smerovi koji su ranije postojali, a za kojima kako vidimo ima potrebe na tržištu rada – istakla je Vasiljković.
Ministar je takođe posetio i Osnovnu školu „Branko Radičević“ u Odžacima gde se upoznao sa radom te obrazovne ustanove. 
Nakon razgovora sa direktorkom škole Danijelom Ćulibrk, nastavnicima i učenicima, ministar je istakao da je zadovoljan onim što je zatekao, posebno urađenim na planu osavremenjavanja nastave i stvaranja kvalitetnijih uslova za boravak i rad učenika.
 
 
......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци